Şerh-u Mesnevî /
شرح مثنوی  (دفتر اول)

Dil Kodu
Farsça
Dewey Yer Numarası
297.7 İSC
Demirbaş
002593
Yazar
Muslihuddîn Mustafa b. Şabân Sürûrî Gelibolulu,
السروري، مصلح الدين مصطفى بن شعبان الکليبولي
Yayın Bilgisi
Bursa. 22 Cemâziyelevvel 1023 [30 Haziran 1614].
Fiziksel Tanımlama
II+476 varak Nesih; mensur; 23 satır. 200x140mm, 170x90mm.
Genel Not
Tezhip özellikleri: Eserde konu başlıkları, “hikâyet, beyt, şiir” gibi kelimeler kırmızı ile yazılmış, şerh edilecek metnin ve bazı varaklarda cümle başındaki kelimelerin üzerine kırmızı ile keşide çekilmiştir.
Kâğıt: Krem renkte filigranlı kâğıt
Mürekkep rengi: Siyah ve Kırmızıdır.
Kayıt bilgileri: Eserin 1a varağında silinmiş bir temellük kaydı ve mühür, Muhammed Nûrî isminden bir temellük kaydı ve altında Muhammed Nûrî yazan bir mühürler vardır.
Yazmanın başlangıç satırları: بسم الله ... حمد بی غایت وثنای بی نهایت آن خدای را که بطالبان حضرتش راهها نمود بعدد انفاس نفس هر موجود وصلوات زاکیات وتحیات نامیات آن مرشد هر گمراه ... اما بعد این بندهء کمتر سروری کهتر وقتی تشبه سالکان راه خدا کرد ... هذا کتاب المثنوی وهو اصول اصول اصول الدین این کتاب مثنویست واو اصلهای اصلهای اصلهای دینست
Yazmanın bitiş satırları:بلکه بهدم دین نبی ثقلین وبطلان این خود ظاهرست لله الحمد جلد اول از مثنوی و سخنانی که متعلق بزبان فارسی و کتاب مثنوی بخدمت مولوی بود وتحقیق دفع طاعنان درینجا تمام شد و این شارح حقیر درین جلد حکایتها که آورد و با سرخ اشارت کرد چهار صد و ده حکایت است
Kondisyon: Eser cildden ayrılma durumuna gelmiş, kapakları cildden ayrılmak durumuna gelmiş, bazı varakları su almış ve sayfalarda lekeler oluşmuş, bazı formalar birbirinden ve cildden ayrılmış,  bazı varaklarda mürekkep dağılmış, bazı varakların dikişleri gevşemiştir.
Diğer özellikler: Meŝnevî’nin Anadolu sahasında Farsça ilk tam şerhi olup şairine “şârih-i Mesnevî” unvanını kazandırmıştır. Eserde beyitler şerhedilirken tasavvufun ileri gelen şahsiyetlerine dair menkıbeler anlatılmıştır. Toplam 410 menkıbe ve hikâye yer almıştır. Eser 476a varağında bitmiş olup; Ia-IIb varakları arasında boş sayfa, 1a varağında fevaid, 37-38 437-438 varakları arasında şukka, 476b varağında fevaid vardır. Müellif ismi 1b varağında Besmeleden sonra ki altıncı satırda olup eser ismine dibace de işaret edilmiştir.
Rakabe kaydı: Vardır.
Ferağ kaydı: 476a varağında ferağ kaydı vardır.
Konu - Konusal Terim
Tasavvuf
تصوف
Sufism
Müstensih
Hasan b. Pîr Alî,
حسن بن پیر علی
Alıntı- referanslar
DİA cilt: 38,  sayfa: 170-172