‘Arâ’isü’l-mecâlis /
عرائس المجالس

Dil Kodu
Arapça
Dewey Yer Numarası
297.971 İSC
Yazar
Ebû İshâk Ahmed b. Muhammed b. İbrâhîm es-Sa‘lebî en-Nîsâbûrî,
الثعلبی، ابو اسحاق احمد بن محمد بن ابراهیم الثعلبی النیسابوری
Eserin bilinen diğer ad
Kasasü’l-enbiyâ’
قصص الانبتاء
نفائس العرائس
Nefâ’isü’l-‘arâ’is
قصص الانبتاء
نفائس العرائس
Fiziksel Tanımlama
ı+1a-155b varak Nesih; mensur; değişken satır. 210x150mm, 160x80mm.
Genel Not
Tezhip özellikleri: Eserde bazı konu başlıkları kırmızı mürekkep ile yazılmış, ayeti kerimelerin üzerine kırmızı mürekkep ile keşide çekilmiştir.
Kâğıt: Nohudi ve krem renkte filigranlı kâğıt
Mürekkep rengi: Siyah ve Kırmızıdır.
Kayıt bilgileri: Eserin Ia varağında Muhammed b. Halîl adında bir temellük kaydı ve altında okunamayan bir mühür, 1a varağında okunamayan başka bir mühür vardır.
Yazmanın başlangıç satırları: بسم الله ... الحمد لله الذی اسعد بعض عباده والبعض اشقی وامات بعضهم بالجهل والبعض بالعلم  ... وبعد فانی قد تتبعت الکتب المعتبرة فی الانذار نحو القاضی وحواشیه کالشیخ زاده وابن التمجید ونحو المعلم ... ویتم مجلس الوعظ مع الحدیث والایات والحکایات ... وسمیت بعرائس المجالس
Yazmanın bitiş satırları: یعنی ضرباغیر مبرج ولا شاتن والامور الثلثة مترتبة ینبغی ان یدرج فیها فان اطعنکم فلا تبغوا علیهن سبیلا بالتوبیخ
Kondisyon: Eserin şirazesi dağılmış, varakları su almış, yazıya zarar vermiş ve sayfalarda lekeler oluşmuş, bazı varaklarda yırtıklar meydana gelmiş, bazı varaklarda mürekkep dağılmıştır.
Diğer özellikler: Esas itibariyle el-Keşf’in kıssalarla ilgili bölümlerinden yapılan seçmelerin genişletilmesiyle meydana getirilmiştir. Âyet ve hadislerin yanı sıra şiirlerle desteklenen eserde el-Keşf’te olduğu gibi mevzû hadislerle İsrâiliyat’a dayalı rivayetlere yer verilmiştir. Eserin Ia-b ve 1a varaklarında fihrist vardır. Eserin 19-20, 29-30, 147-148 varaklarında şukka vardır. Eserin sonu eksiktir. Eser 153b de bitmiş olup 154a-15a varakları arası boş olup, 155b varağında farsça şiir vardır. Eserin 1b varağının Besmeleden sonraki on altıncı satırında eser ismi yer almaktadır. Müellif ismi, eser isminden bulunmuştur.
Rakabe kaydı: Vardır.
Konu - Konusal Terim
Peygamberler tarihi.
تاریح الانبیاء.
Prophets history.
Alıntı- referanslar
DİA cilt: 36,  sayfa: 28-29