Kitâb-ü Muhammediyye fî Na‘ti Seyyidi’l-‘Âlemîn Habîbillâhi’l-A’zam Ebi’l-Kâsım Muhammedini’l-Mustafâ /
كتاب محمدیة في نعت سید العالمین حبیب الله الأعظم أبي القاسم محمدن المصطفي

Katalog Kaynağı
DIB
Dil Kodu
Osmanlı Türkçesi
Dewey Yer Numarası
297.7 İSC
Yazar
Yazıcıoğlu (Yazıcızâde) Mehmed Efendi b. Sâlih Gelibolulu,
یازیجی اوغلی (یازیجی زادە) محمد أفندی بن صاشح كلیبولیلی
Eserin bilinen diğer ad
Muhammediyye
محمدیة
Yayın Bilgisi
Gelibolu 853 [1449] Şevval 1154 [Aralık-Ocak 1741-42]
Fiziksel Tanımlama
270 varak Nesih, manzum, 17 satır / 2 sütun 290x200mm, 220x130mm.
Genel Not
Tezhip özellikleri: 1b varakları altın yaldızlı tezhipli ve serlevhalı, konu başlıkları, ayetler ve hadisler kırmızı mürekkep ile yazılmış, 2a’den itibaren metnin etrafı kırmızı mürekkep ile cedvel çekilip çerçevelenmiştir.
Kâğıt: Krem renkte filigranlı kâğıt
Mürekkep rengi: Siyah ve kırmızıdır.
Kayıt bilgileri: 269b varağında Hacı Eyyüb b. Hâcî Alî adlı bir temellük kaydı vardır.
Yazmanın başlangıç satırları: بسم الله... اله واحد رب تعالی- هو الله البدیع الحق الاعلی- تعالی ذاته لما تجلی- من الغیب الی العین فجلی...-الهی یازجی اوغلی محمد-قولكدر حضرتكدە یوزی قارا
Yazmanın bitiş satırları: لما خدمت بالرسالة ختم الرسالة – سمیتها بالرسالة المحمدیة – كتاب ایرشدی چونكم انتهایه – حقاحمدیله مدح بی نهایه – حبیبنه صلاتیله تحیات – دخی الینه كم خیر البریات
Kondisyon: Eserin şirazesi dağılmış, varakların dikişleri kopmuş, cildi bozulmuş, ön kapağın cildi yırtılmış, sayfaların kenarları yırtılmış, sırt taraflarında bazı varaklarda paslanma oluşmuştur.
Diğer özellikler: Değişik konulardaki manzumelerden oluşan Muhammediyye üç bölümde incelenebilir. 1. Yaratılışla ilgili kısım (1-1413. beyitler). Mülemma bir tevhidin ardından bir na‘t ile başlayan bu bölüm Hulefâ-yi Râşidîn’in övgüsü, sebeb-i te’lif ve içinde bir tevhidin yer aldığı “iftitâhu’l-kitâb” ile devam eder. 2. Siyer-mevlid bölümü (1414-4756. beyitler). Burada Hz. Âdem’den itibaren bütün peygamberlerin bazı özellikleriyle tanıtılmasından sonra Hz. Muhammed’in doğumu, hayatı, savaşları, mûcizeleri, Ehl-i beyt’i ve halifeleri anlatılır. 285 beyitlik bir mi‘râciyyeyi de içeren bu kısımda ayrıca Kur’ân-ı Kerîm’in hususiyetleri, Fâtiha, İhlâs gibi sûrelerin tefsiri, hadis şerhleri, Resûlullah’ın nasihatleri, salavat getirmenin faziletleri, ibadetlere ve cihada teşvik gibi konular yer almaktadır. 3. “Fasl fî eşrâti’s-sâa” başlığından itibaren gelişen kısım (4757-8765. beyitler). Burada kıyamet alâmetleri, deccâlin çıkışı, nüzûl-i Îsâ, Ye’cûc ve Me’cûc, dâbbetü’l-arz, güneşin batıdan doğuşu, tövbe gibi konular işlenmiştir. Kıyametin kopması, sûr-ı İsrâfîl, haşr, havz-ı kevser, livâü’l-hamd, şefaat, hesap ve kitap, sırat, cennet ve cehennem hakkında bilgilerin ardından hâtime kısmı gelir. Eser 69b varağında bitmiş olup 270a-b varağı boştur. Müellif ismi 3b varağında dokuzuncu satırında, eser ismi 269a varağının on altını satırında yer almaktadır.
Rakabe kaydı: Vardır.
Ferağ kaydı: 269b varağında ferağ kaydı vardır.
Konu - Konusal Terim
Tasavvuf
Mistisizm __ İslam
Sufism
Mysticism __ Islam
تصوف
Müstensih
Mehmed b. Ahmed,
محمد بن احمد
Alıntı- referanslar
DİA cilt: 30, sayfa: 586-587